שני בעלי יארצייט

שני אנשים בעלי יארצייט ושניהם אחרי האבא באותו שבת. איך יחלקו התפילות והעליות?

תשובה:

שלום רב.

התפילות שאין חיוב מן הדין להתפלל בשבת שלפני היארצייט, יחלקו לפי רצונם, כל אחד יהיה חזן בתפילה אחרת, כגון אחד מעריב ומוסף ואחד שחרית ומנחה.

לעליית מפטיר אם אחד יש לו יארצייט על אביו ואחד על אמו זה שעל אביו קודם, ואם שניהם שווים יעשו גורל ביניהם.

וכאשר יש שנים שיש להם יארצייט ביום חול ושניהם רוצים להתפלל, כתב ר' משה פיינשטין שיחלקו באופן זה, שביום ראשון יתפלל אחד עד אחר נפילת אפים, ואחד מאשרי ובא לציון. ולמחר ביום שני יתחלפו, שמי שביום ראשון התפלל עד אחר נפילת אפים יהיה ביום השני מאשרי ובא לציון, ומי שביום ראשון היה מאשרי ובא לציון יתפלל היום ראשון עד אחר נפילת אפים.

בהצלחה.

מקורות:

לענין סדר הקדימה בעליית המפטיר, ראה בברכי יוסף רפד,א שכתב כן, וכן כתב בשער אפרים שער ט' סעיף מב (ושם כתב שאם אין מנהג יטילו גורל ביניהם) וכן בשו"ת תורה לשמה סי' נ"ב וטעמם מפני שהאיש חייב ביותר מצוות ובלימוד תורה וממילא צריך יותר כפרה מהאשה. ובשו"ת דברי סופרים סי' ק"נ כתב שמי שיש לו יארצייט ביום ג' קודם למי שיש לו יארצייט ביום ד'.

ובאגרות משה יו"ד חלק ד' סימן סא אות ה' כתב לחלק את התפילות כפי שהבאנו בשמו למעלה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במקרה כזה, נראה שיש להקדים את חתן הבר מצוה. הנושא כאן אינו דיני קדימה בעליית המפטיר, ברור שלבר מצוה אין כל חיוב לעלות למפטיר דוקא, אבל יש כאן ילד שבשבילו להפסיד את המפטיר שהתכונן אליו זה טראומה שתלווה אותו! הקהילה מחוייבת גם למנהג הנאה הזה של חגיגת הבר מצוה.