להלוות מטבע יורו ולהעמיד את החוב על דולר

שלום,
האם אפשר להלוות יורו לאדם בישראל, ולהעמיד את החוב בשקלים או בדולרים?
תודה.

תשובה:

אם מעמידים את החוב בשקלים, אין שום בעיה של ריבית. אם מעמידים את החוב בדולרים, יש בעיה של ריבית לחלק מן הפוסקים.

מקורות:

אם מעמידים את החוב בדולרים, כיון שיש סוברים שדולרים נחשב בארץ ישראל כפירות, הרי זה כפוסק על השער שצריך שיהיה בגדר 'יצא השער' או שיש לווה את כל הפירות בשעת הלוואה. עיין שו"ע יו"ד סי' קעה וסי' קסג ועיין עלון המשפט גליון 21 עמוד ד לעניין אם דולר באר"י מוגדר כפירות ולעניין אם נחשב כיצא השער.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. קודם כל תודה רבה!
    רציתי להוסיף שאני מתגורר באירופה, (כשהחוב יוחזר לאו דווקא שאתגורר שם)
    וכן – א. מה הדין אם כבר הלויתי בלי לסכם מראש באיזה אופן יהיה החוב?
    ב. האם להעמיד החוב בשקלים לפי שער היורו בעת החזר החוב זה גם כן בסדר?
    ג. האם להשאיר את החוב ביורו זה בסדר?

  2. העובדה שהנך מתגורר באירופה אינה משנה את הדין לעניין להעמיד את החוב בדולרים. כמו כן, גם לעניין להעמיד את החוב על שקלים מסתבר שאם הלווה מתגורר בארץ ישראל אין בעיה, ובפרט שיש מתירים אפילו להעמיד על דולרים.
    א. אם הלווית יורו בלי לסכם החוב הוא ביורו. אם ברצונך לשנות לשקלים יש ללווה לכתוב שטר חדש על שקלים במקום יורו.
    ב. אם הלווה מסכים הרי זה אפשרי.
    ג. בסדר. אבל אם ההלוואה נעשתה בארץ ישראל היה צורך לכתחילה שיהיה ביד הלווה לפחות מטבע יורו אחד לפני ההלוואה.