הכריז בטעות שמוכן לקנות עליה לתורה וגרם להעלות את המחיר

בשבת הכריז הגבאי על מכירת מצוות מנחה,פלוני אלמוני הכריז 100 שקל…
הגבאי לא שמע אותו,ואז אני אמרתי 100 שקל,שהתכוונתי לומר שאותו אדם הכריז 100 שקל כדי שהגבאי ישמע, והאדם הזה חשב שאני שמתי גם 100 שקל,והוא הכפיל ואמר 200,מה הדין שלי?פטור,שוגג,צריך לעשות משהו?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

אינך צריך לעשות כלום, אלא לשמוח שגרמת שאדם יתרום יותר כסף לצדקה. יש מקרים שאף לכתחילה מותר לעשות כן ועיין במקורות.

מקורות:

מותר לכתחילה לעשות כן (תוך סיכום עם הגבאי) אם הציבור אינו תורם להוצאות בית הכנסת כפי שהם חייבים, עיין עלון המשפט גליון 43 עמוד 1 דין 1.

מקרה זה אינו נקרא נזק, שהרי זכותו של כל אחד להעלות את מחירי העליות, אלא לכל היותר גניבת דעת.
גם הגורם נזק ולא התכוון להזיק אלא לטובה יש סוברים שפטור אפילו לצאת ידי שמים. עיין תוס' ב"ק דף נו ע"א דגם מי שמכוין לטובה אם גורם היזק חייב לצאת דיני שמים. ועיין בשו"ת מהרי"ט ח"א סי' צה כתב שאין חיוב לצאת ידי שמים על שוגג אלא אם מתכוון להזיק, וצ"ע שלא הביא את התוספות בב"ק דלעיל. כמו כן יש לציין שבשיטה מקובצת שם מביא בשם הרא"ה והמאירי שחולקים על התוספות וסוברים שרק אם התכוון להזיק חייב, ושתלמיד הר"פ סובר כהתוספות.