גוי שטוען שקיבל שיק סחיר וקרע אותו מתוך כעס

בניתי בית עם קבלן ערבי והייתי משלם לו פעמים בשיק ופעמים מזומן ומחתים אותו על קבלת הכסף .לא ציינתי את אופן התשלום אם זה מזומן או שיק וגם לא רשמתי מספר השיק.הקבלן העביר את אחד השיקים לבעל מסחר שהעביר לאדם שלישי (ערבי) האדם השלישי התקשר אלי וטוען ששיק שקיבל על שמי הוא קרע אותו מתוך כעס ולא שמר חתיכה ממנו אבל רשם את מספר השיק תאריך וסכום השיק וביקש ממני את הכסף. בדקתי בחשבוני שמספר השיק לא נפדה אך אני לא בטוח שנתתי את השיק עם המספר הזה כיוון שאני לא רושם בספח של השיק את הפרטים ולפעמים אני לוקח את השיק וקורע כשהוא נפסל בכתיבה כך שאין לי ביטחון שהוא דובר אמת. הוא מתקשר אלי הרבה ורוצה את הכסף. האם אני צריך או חייב לשלם לו משורת הדין או לפנים משורת הדין. תודה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

אינך חייב להאמין לו וגם לא הייתי ממליץ לך להאמין.

יש לציין, גם אם השיק לא נמשך מהבנק במשך חצי שנה עדיין ניתן לגבות באמצעותו בלשכת הוצאה הוצאה לפועל.

מקורות:

לעניין מלווה שאיבד שטר סחיר עיין בפתחי תשובה חו"מ סי' נד שיש סוברים שיש לשלם לו אם יעמיד ערבים שלא יגיע ללווה שום נזק. אבל בנידון דידן מדובר באדם שטוען שקיבל את השיק, עובדה שלא התבררה כנכונה, אין חיוב לשלם גם אם מעמיד ערבים, שהרי ייתכן שכלל לא קיבל את השיק, ולא מצינו להסתמך על סימנים רק באבידה ולא להוציא ממון (עיין קצות סי' רצז סק"א).