האם מותר לקרוא סליחות בבית?

שלום כבוד הרב

האם מותר לקרוא סליחות בבית? וכאשר אומרים אותם בבית מה אומרים ומה לא.

תשובה:

שלום רב.

לכתחילה יש להשתדל ולהקפיד מאד על אמירת סליחות עם הציבור, מפני שתפילת הציבור מתקבלת ביותר, וכן שיוכלו לומר קדיש וי"ג מידות של רחמים. ואפילו יש לו זמן קבוע באותו עת ללמוד, ימעט מלימודו כדי לומר סליחות.

אך אם אינו יכול לומר בציבור רשאי לומר את הסליחות ביחיד, ואת הי"ג מידות של רחמים יאמר עם טעמי המקרא כקורא בתורה.

אם אינו יודע את טעמי המקרא, ידלג מ"ויעבר… ונקה".

כמו כן סליחות שיש בהם י"ג מידות כגון הפזמון "אזכרה" שאומרים ביום חמישי של עשרת ימי תשובה, לא יאמרם היחיד, אלא בציבור.

כמו כן האומר סליחות ביחיד, ידלג את הבקשות שאומרים בלשון ארמית [כגון "מחי ומסי וכו'"], ויש אומרים שרשאי לאומרם.

מקורות:

שו"ת תורה לשמה (סי' מט), ועי' שו"ת יביע אומר (ח"א או"ח סי' לה) שהאריך בזה והעלה שדעת רוב הפוסקים שאין לומר סליחות אלו רק בעשרה.