אמירת סליחות לפני חצות

האם מותר לקרוא סליחות לפני חצות?

תשובה:

שלום רב.

אין לומר סליחות קודם חצות הלילה, ואף אם מחמת כך לא יאמר כלל סליחות באותו יום עדיף. ויחיד שנמצא בבית כנסת שנוהגים שם לומר סליחות לפני חצות הלילה, אינו רשאי להצטרף אליהם, אלא ישב בדד וידום, ולא יענה עמהם שלש עשרה מדות וכו'. ואדרבה יש לבטל מנהגם זה שאין לו יסוד. ואף על פי שאין לומר סליחות וי"ג מדות בשעות שלפני חצות הלילה, מותר לשמוע אז מהרדיו סליחות וי"ג מדות, בכדי להתלמד ולהתרגל בנגינות התחנות, וכדומה.

ויש הסוברים שבשעת הדחק גדול, הסומך לאומרם שעה או שתיים קודם חצות הלילה, יש לו על מי לסמוך, ואף לומר אז י"ג מידות של רחמים.

מקורות:

מגן אברהם תקסה,ה ומ"ב שם ס"ק י"ב ומטה אפרים תקפא,כ וראה ביחווה דעת חלק א' סימן מו באריכות בענין זה על פי דברי המקובלים שהאומר סליחות לפני חצות מקצץ בנטעיות, ובאגרות משה או"ח חלק ב' סימן קה התיר משעה י"א ע"ש, וראה בהליכות שלמה תפילה פי"ז הערה 2 שיש לסמוך קצת להקל מפני שבפולין רבים נהגו כן.