שימוש ביד של ספר תורה לצורך קריאה מסידור

היד שמראים בו לס"ת, יש בו קדושה
את"ל שיש בו קדושה, האם מותר לאדם המתפלל להמשיך את תפילתו עם היד הזה במקום באצבעו?
השאלה היא באופן שלא רגילים לתלות את היד על הס"ת
– בן ספרד הנמצא במקום שאין בשר חלק ב"י, מותר לו לאכול בשר שאינו חלק
בתודה מראש

תשובה:

שלום רב.

אם תולים אותם על הספר תורה לנוי, יש להם דין תשמיש קדושה ואסור להשתמש בהם שימושים אחרים שאינם לצורך הספר תורה, אך אם אין תולים אותם על הספר תורה לנוי אלא משתמשים בהם כאשר יש צורך להראות לעולה שלא יטעה במקום הקריאה דינם כתשמיש מצווה ומותר להשתמש בהם תשמישי מצווה אחרים גם כן.

לענין אכילת בשר שאינו חלק בית יוסף, בדרך כלל בכשרויות המהדרין של האשכנזים (כמו העדה חרדית הרב רובין שארית ישראל וכו׳) מקפידים גם על חומרות המתאימות לספרדים ומותר להם לאוכלו. וכשרויות שאינם מקפידות על כך אין ראוי לאוכלם גם מטעמי כשרות נוספים.

מקורות:

רמ"א סי' קנ"ד סעיף ו' ומגן אברהם שם ס"ק י"ד ובמ"ב שם ס"ק ל"א.