עד מתי אומרים קדיש

מתי לא אומרים קדיש ואם לאחר 11 חודש לשנה ממשכים להגיד קדיש..

תשובה:

שלום רב.

אומרים קדיש לעילוי נשמת הורים שנפטרו כל הי"ב חודש, כולל שבתות וחגים. אמנם יש מנהגים שונים מתי פוסקים מלומר את הקדיש, מנהג האשכנזים להפסיק באמירת הקדיש ביום האחרון של החודש האחד עשרה מהפטירה עד סוף הי"ב חודש. והספרדים יש הנוהגים להפסיק ביום האחרון של החודש האחד עשרה למשך שבוע, ואחרי שבוע חוזרים לאומרו עד סוף הי"ב חודש, ויש נוהגים להפסיק בשבוע האחרון של הי"ב חודש.

מקורות:

רמ"א סוף סי' שע"ו וטעמו כדי שלא יראה שחושב הבן את אביו או אמו כרשעים גמורים שמשפטם י"ב חודש בגהינם, אמנם ר' ביביע אומר חלק י' יו"ד סי' נח אות ג' שהביא את דעת האר"י שיש לומר את הקדיש כל י"ב חודש, והביא את ב' המנהגים אם להפסיק בשבוע הראשון של הי"ב חודש או בשבוע האחרון.

הצטרף לדיון

11 תגובות

  1. שלום רב.תודה רבה על התשובה. ויש לי עוד שאלה אמא נפטרה ביום שבת בתאריך .כ .תשרי תשע"ג מתי עולים לבית עלמין לפני החג או לאחר החג.ומתי עושים סעודה .תודה רבה מאליהו ביסמוט..

  2. חשוב לציין שהרב עובדיה בחזו"ע אבלות א עמוד של"ו מתיר לומר קדיש שאחרי לימוד תושב"כ או תושבע"פ כל החיים ולא רק בשנה הראשונה.

  3. ישר כח.

    בהזדמנות זו נוסיף מה שראיתי לאחרונה, שהגאון ר' אייזיק חבר (מלבד היותו גאון עצום בנגלה, בנסתר היה גם תלמידו המובהק של ר' נחום שאדיקר, תלמידו המובהק של הגר"א) שבצוואתו ציווה לבניו לומר עליו קדיש גם בחודש י"ב, עד סיום השנה במלואה. אלא שהוסיף שלא יריבו על ה"עמוד" בשביל זה… (כך הובא בהקדמה לספרו שו"ת בנין עולם אבה"ע שהו"ל ע"י מוסד הרב קוק).

  4. מדוע אין מספיק הלכות לאשכנזים .למה כל הזמן מרן והבית יוסף .אין עוד פוסקי הלכות לאשכנזים משהו לא בסדר.אני נוהג כאבותי ואינני חפץ.לנהוג אחרת…בשום פנים… שאל אביך ויגידך זקנך ויאמרו לך….זקניך אלו תלמידים חכמים שאתה שייך להם.חוץ מחב"ד שהם עם בפני עצמו ….ככה נוהגים כמנהג האבות תודה

  5. שמחתי מאוד לקבל את הביקורת שלך, זה לי למעלה משמונה שנים שאני משיב שאלות כאן באתר והרבה פעמים אנשים כותבים לי למה הלכות רק של אשכנזים, ואני תמיד אומר, שאני מנסה להשיב לכל העדות ולכל אחד כפי צרכו, והנה באת לי כתנא דמסייע…

  6. יתכן והתשובות גם וגם .. אבל אני מביט טיפה למעלה השואלים הם ויקטור בוחניק התשובה הרב עובדיה יוסף זצ"ל השני שמואל יוסף לפסקו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל חלילה לי לפגוע בקדוש ישראל . אבל שוב אני שואל אין הלכות לאשכנזים … תודה וברכות בלי כעס בלי מרירות . הכל כדת משה וישראל

  7. חודש 12 מותר לי להגיד קדיש בסיום שכיבדו אותי לומר את הקדיש לעילוי נשמת אימי? או שעדיף להתנות בלב אם זה נכון לומר קדיש שיעלה לעילוי נשמה ואם אסור לומר אז שייחשב כסתם קדיש שאמרתי