שכן בנה גג מעל מרפסת שלו והשכן מעליו רוצה לבנות על גביו

שלום וברכה

שכן שסגר חלק מהמרפסת שלו לטובת הרחבת דירתו, ביום מן הימים השכן מעל רוצה להרחיב דירתו (לצורך מגורים או מרפסת) על גג השכן.
א. האם השכן מלמטה יכול להתנגד או השכן מלמעלה בכל מקרה יכול לכוף אותו ?
ב. במידה ויכול לכוף, האם עליו לבקש רשות מהשכן או יכול לעשות זאת ביוזמה עצמית ?
ג. האם השכן מלמטה יכול להתנגד בטענה של היזק ראיה כתוצאה מכך שלא תהיה לו אותה פרטיות במרפסת כפי שהיה ?
ד. במידה ובשביל לבנות על הגג נדרש תיקון הנדסי הכולל שינויים כאלו ואחרים אצל השכן למטה, האם השכן למטה יכול להתנגד או שגם בזה יש מקרים שכופים עליו לעשות שינויים בכדי שיוכלו לבנות על גגו ?

תודה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

א. השכן אינו יכול לעכב בטענה שהיציקה היא שלו, אבל הוא זכאי לדרוש להשתתף בהוצאות הבנייה. כמו כן, הוא יכול לעכב בטענה שהבנייה היא על רכוש משותף, ככל שכן אחר.
ב. יש לשאול לכל השכנים.
ג. תלוי בנסיבות, כמה היה אפשר להסתכל לפני כן וכמה עכשיו.
ד. אם אינו יכול להתנגד מחמת הטעמים דלעיל, הוא חייב לתת רשות לעשות את השינויים.

מקורות:

א. עיין כאן.
ב. אסור לבנות על רכוש משותף מבלי לשאול לבעלי הרכוש.
ג. עיין בשו"ע חו"מ סי' קנד סעיפים ג-ד לעניין היזק ראיה כאשר ניתן להסתכל מתוך רשות הרבים או כאשר היה לו חלון ורוצה לשנות את הגדול או המיקום.