עורך דין שייצג קונה דירה שיתף פעולה עם המוכר לרמות אותו

רכשתי נכס ועו"ד שלי שקבל שכ"ט ממני, כפי שהתברר לאחר מכן, הוא שיתף פעולה עם המוכר ורימו אותי בכך שהעלימו ממני שהנכס היה משועבד לאחר (ולמעשה התברר שאף היה מכור לאותו צד ג'). ולי הביאו אישור על מישכון ברשם המשכונות שבדיעבד מתברר שאינו שווה כלום.
בסופו של יום מלבד החוזה שיש לי ביד, אין לי לא נכס ולא הכסף והמוכר שקיבל הכסף ברח לחו"ל.
מאיזה דין אני יכול לתבוע את העו"ד בבית דין רבני? אבקש לציין לי את המקורות.
תודה

תשובה:

שלום רב,

הנך יכול לתבוע אותו מדין מראה דינר לשולחני המבואר בשו"ע חו"מ סי' שו סעיף ו. ועיין בשו"ת אבני נזר חו"מ סי' יט שגדר החיוב הוא שכל אומן חייב באחריות אם התרשל במלאכתו. במקרה זה אין צורך לומר 'חזי דעלך קא סמיכנא', משום שהמקובל הוא להסתמך עליו בלבד גם בלי לומר משפט זה.

בנוסף לכך, דעת הגר"מ שפרן שליט"א שרופא (או עורך דין) חייב באחריות כפי שהחוק במדינה מחייבת אותו מדין מנהג המדינה בשכירות פועלים. עיין בקובץ עומקא דדינא ח"ג עמוד 66.