השבת אבידה בכרטיס לוטו

מצאתי כרטיס הגרלת לוטו (שטרם נערכה ההגרלה) ליד מעלית שבבניין המשרד שאני עובד. למקום ישנה גישה לכל העובדים שבמשרד שלנו ושבמשרד שממול וכן לעובדי הנקיון אורחים וספקים, מה הדין.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

אני מניח שכבר נערכה ההגרלה והתברר שהכרטיס לא זכה.

אם הכרטיס היה זוכה, היה עליך לתלות מודעה ליד המעלית ולהחזיר אותו למי שיידע לומר את התאריך והשעה שהכרטיס נרכש. אם אף אחד לא היה פונה אליך, היית יכול לפדות אותו ולהשתמש בכסף ולרשום על פנקס את פרטי הסיפור כולל תאריך ההגרלה ולשמור אותו עד שיבוא אליהו הנביא.

אם רוב העוברים במקום זה הם גויים, מותר לך לקחת את הכסף לעצמך לצמיתות.

מקורות:

בכרטיס יש סימן של מועד הרכישה שהמאבד אמור לזכור (או לפחות לשחזר בערך). אם אף אחד לא הגיע לבקש את הכרטיס יש לפדות אותו מאחר שאם יעברו ששה חודשים שוב לא יהיה ניתן לפדות (עיין בתקנון סעיף 27 (א)).
בשו"ע חו"מ סי' רסז סעיף כה שאם מכר אבידה מותר לו להשתמש בכסף, כיון שטרח בה. ומסתבר שאף פדיית הכרטיס שלא כרוכה בטרחא מרובה, כיון שבכל זאת יש טרחא, מותר להשתמש בכסף.

לעניין אם רוב העוברים גויים עיין שו"ע חו"מ סי' רנט סעיף ג. המוצא כרטיס רשאי לפדות אותו לפי התקנון של מפעל הפיס סעיף 1, גם אם לפי החוק הוא אמור להחזיר את הכרטיס למאבד.