הוצאות גרר לפינוי רכב שחנה בחניה ללא רשות

נשאלתי האם יוכל לקרוא לגרר לפנות מכונית מהחניה, ולא לשחרר אותה עד שישלם עלות הגרר, ומה הדין אם היה יכול להזיק למכונית, כגון להוריד את המעצור לדרדר אותה לכביש, והיתה יכולה להינזק, וחסך את הנזק הזה, בעלות גרירה.
על כך לא הייתי שואל כיון שלענ"ד לא הותר בעביד איניש אלא לסלק את המפריע אפילו על ידי הזיקו ככדים כשאי אפשר, אבל ההוצאה על הסילוק כמוה כגרם היזק והוצאה שגרם בעל הרכב לבעל המקום כשביטל כיסו וחנייתו, ומרגע שהחליט לא להזיק לרכב בדרדור, אין לפנינו משיב אבידה שהחליף לו הדין בגרירה.
בתודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

לגבי לחייב בהוצאות הגרר הדין מבואר בשו"ע חו"מ סי' שיט שהוצאות של פינוי הפירות שהוכנסו לחצר שלא ברשות הן על חשבון המכניס את הפירות. אבל הסמ"ע שם סק"א כתב שלדעת הרא"ש אין היתר למכור חלק מהפירות כדי לשכור פועלים להוציא אותם, אלא אם הכניס את הפירות דרך הטעיה.

לעניין דרדור הרכב, עיין בעלון המשפט גליון 30 עמוד ד שאין היתר של 'עביד איניש דינא לנפשיה' אלא אם כן הנזק של בעל הרכב הוא סביר ביחס לנזק של בעל החניה.