האם אשה מניקה צריכה לצום בי"ז בתמוז

אישה שמניקה, מתי מחויבת לצום את י״ז בתמוז למרות שמניקה.

תשובה:

שלום רב.

אשה מניקה, אף אם היא מניקה קצת אינה צריכה לצום בי"ז בתמוז, ויש המקילים תוך כ"ד חודשים מהלידה אף כאשר אינה מניקה כבר.

מקורות:

בשולחן ערוך סי' תקנ כתב שמעוברות ומניקות אם אינן מצטערות הרבה צריכות לצום כל ד' צומות, אולם בזמנינו שהנשים חלושות דעת רבים מהפוסקים שכאשר הינם מניקות אינן צריכות לצום, וכן המנהג, אמנם בקובץ מבית לוי חלק י"ג הובא מהגר"ש ואזנר שליט"א שגם בזמנינו צריכות לצום כשהם בריאות, ועכ"פ יתחילו לצום ואם יצטרכו יאכלו וישתו.

ובתורת היולדת פרק מ"ז ס"א שכתב שאף בצום רגיל מי שמניקה אפילו קצת נחשבת מינקת הפטורה מהצום, והביא שם מהמהרש"ם שבתוך כ"ד חודש אף אם אינה מניקה בפועל יש להקל להחשיבה כמינקת, ויש שפקפקו על כך.

ובהליכות שלמה (פרק יג הערה 16) הובא מהגרש"ז אויערבך זצ"ל "ולענין נשים היה דרכו של רבנו [-הגרש"ז] להשיב לשואלים שהמנהג במקומותינו היה שהנשים אינן מתענות כלל ואף הנערות מלבד תשעה באב ויום הכפורים אבל לאנשים אין להקל כלל בד' תעניות ותענית אסתר יותר מהמבואר בפוסקים"