עליה לקבר ביום השנה

בס"ד
תעזרו לי לא להתבלבל ולבלבל אחרים.
אני הבנתי שלא טוב לעלות כל שנה לקבר מכל מני סיבות של מזיקים ורוחות רעות. ולכן צריך רק לקיים אזכרה !!
למה בשטח אני שומע גרסאות שונות שאין בעיה לעלות ואני מדבר על שאלות שהופנו לרבנים למשל ממרוקו.
האם אנחנו לא סגורים על עצמו.אני מרגיש שאיני שליח טוב שמפרסם דברים לא מדוייקים בקשר לאי עליה לקבר.
למה הדברים לא באים מלמעלה לסגור את הפינה הזאת!!!! ובכלל למה להתעקש לעלות לקבר!!!

תשובה:

שלום רב,

לצערי, הבנת לא נכון. אכן, בית קברות אינו מקום שראוי להתסובב בו באופן קבוע וללא צורך ממשי. אולם, ביום האזכרה השנתית, מידי שנה בשנה יש מעלה מיוחדת לבא אצל הנפטר ולומר על קברו את פרקי המשניות והתהילים הנהוגים, ואם אפשר אף להשיג מנין ולומר קדיש על קברו, כי הנאה גדולה יש לנפטר שאוהביו באים על קברו ומבקשים טובה לנשמתו. וכן נהגו בכל העדות.

מקורות:

לענין העליה לקבר ביום הזכרון, הנה מנהג זה נזכר בדברי מרן השו"ע (יו"ד סי' שדמ ס"כ) לענין ת"ח. אולם ראה בספר חסידים (סימן תשט – תשיא): "קהל אחד רצו ללכת למקום אחד בא מת לאחד בחלום ואמר אל תעזבו אותנו כי יש לנו הנאה כשתלכו לבית הקברות וכו' ברזילי הגלעדי אמר (שמואל ב' יט, לח) אמות בעירי כי הנאה יש למתים שאוהביהם הולכים על קבריהם ומבקשים לנשמתן טובה ומטיבים להם באותו ענין, וגם כשמבקשים עליהם הם מתפללים על החיים. ע"כ. ולכן מעלה גדולה יש בעליה על ציון הנפטר ביום הזכרון וללמוד שם משניות לעילוי נשמתו, ובכך גורם הנאה לנפטר. וכן הביא מו"ז בשו"ת יבי"א (ח"ד יו"ד סי' לה אות ז). וע"ע בשו"ת תורה לשמה (סי' תצג) שכתב לבאר המעלה שיש ללמוד דוקא ליד קבר הנפטר.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. עיינתי בשות תורה לשמה, שם מדבר בעליה לקבר של צדיק…

    שאלתי היא איזה נחת יש לנפטר רגיל כשבין צאצאיו ואחרים ועולים לקברו כפי הנהוג והמקובל ביום האזכרה?
    איזה תועלת מעולה יותר יש בזה?
    למה זה חשוב לנפטר?
    איזה הנאה בדיוק יש לו?
    מה ההבדל אם ביום האזכרה ילמדו ויתפללו ויתנו צדקה בשבילו ממקום מרוחק? זה פחות מועיל?

    לדוגמא, אני מכיר אדם שחושש להיקבר בהר הזיתים שמא לא יעלו לקברו מחמת חשש סכנה וכו', ואמרתי לו מי אמר שחייבים ושסה חשוב כל כך שיעלו לקברך, הרי משפחתך תוכל לפעול לעילוי נשמתך גם בדרכים נוספות כמו צדקה תפילה ברכות ולימוד לעילוי נשמתך וכו'

    בשביל זה יפסיד את מעלה הר הזיתים וילך להיקבר בהר המנוחות?

    נשאלה באמת מה המשמעויות בזה…

    תודה רבה

  2. בזוהר פרשת ויחי הובא שרבי יצחק ביקש מרבי יהודה שיבוא לקברו כל שבעה ימים ויתפלל עליו שם, הרי שזה מועיל ועושה נחת רוח. אינני יודע להסביר זאת, אבל יש לכך מקור. אמת דבריך שגם בתפילה מרחוק יש תועלת רבה מאוד לנפטר והעיקר מתקיים גם כך.

  3. אני מכיר אדם שחושש להיקבר בהר הזיתים שמא לא יעלו לקברו מחמת חשש סכנה וכו', ואמרתי לו מי אמר שחייבים ושסה חשוב כל כך שיעלו לקברך, הרי משפחתך תוכל לפעול לעילוי נשמתך גם בדרכים נוספות כמו צדקה תפילה ברכות ולימוד לעילוי נשמתך וכו'

    בשביל זה יפסיד את מעלה הר הזיתים וילך להיקבר בהר המנוחות?

  4. זה לא נכון שהעפר שם מכלה את הגוף יותר מהר מהעפר במקומות אחרים כמו הר המנוחות?

    הר הזיתים נודע רבות במעלותיו המיוחדות והרבות
    1. מקום קבורת הקדמונים עוד מימי בית ראשון , נביאים ראשונים ואחרונים… גדולי וצדיקי עולם
    2. במדרש כתוב שעלה הזית שהביאה היונה לתיבה היה מהר הזיתים
    3. הר הזיתים הלא הןא הר המשחה מןפיע במשנה כהר שהיו משיאין בו משואות כידוע
    4.הר הזיתים שוכן צמוד וממול למקום הכי קדוש ומקודש לעם היהודי, כשיקומו בתחיית המתים כתוב בספרים שמיד כולם ישתחוו למקום המקדש
    5. ההר התקדש בזמן ששרתה עליו שכינה לאחר החורבן למשך שלוש וחצי שנים
    6. במשך שנים שימש הר הזיתים כמקום התאספות ותפילה בחגים
    7. בהןשענה רבה היו מקיפים את ההר 7 פעמים כשהכהנים בראש
    8. בהר הזיתים היו מכריזים על רח מועדים וחגים ועיבור השנה, שם גם היו ממנים חברי סמהדרין גדולה
    9. אין הרימה והתולעה שולטים בגופות הנפטרים בהר הזיתים
    10. מופיע במדרש שהנקברים שם פטורים מגלגול מחילות
    11. בתחיית המתים הר הזיתים יבקע וכל מתי ישראל עתידים לצאת ממנו
    12. עתידה תחיית המתים להתחיל מהר הזיתים
    13. תקיעת השופר של אליהו על הגאולה תהיה על הר הזיתים
    14. בתחיית המתים 2 גשרים יחברו את הר הזיתים עם הר הבית כפי שמופיע במדרש.

    כל אלה המעלות שהספקתי ללמוד על הר הזיתים ויש מקורות להכל…

    אז אולי כן יש מעלה להר הזיתים על הר המנוחות?

  5. לא אמרתי שאין מעלה להר הזיתים מצד עצמו, אדרבה, ציינתי שיש, אמרתי שלא יודע לי שבגלל כל זה יש מעלה מיוחדת להקבר שם.