דמי תיווך במכירת חברה שהייתה נסחרת בבורסה

שלום הרב.

רציתי לשאול שאלה בנושא תיווך

הסיפור אמנם קרה לפני יותר משנתיים וכך הווה:

אני עסקתי בתיווך דירות ונכסים מניבים. באחד הימים הגיעה אלי מידע סודי על אחד החברות המובילות בארץ בתחום המניבים שעומדת למכירה.
התחלתי להפעיל את קשרי כדי להגיע למנכ"ל החברה, היות ויש לי קונים לדברים כאלו, ונתקלתי במבוי סתום 'החברה כלל לא למכירה' אמר.
אני שהורגלתי בטיפוסים כאלו… הפעלתי קשרים להגיע לבעל השליטה בעצמו… ודרך אחד השותפים שלו בדברים אחרים, קבלתי את הנתונים המדויקים.

בשונה מכל נדל"ן אחר, זו הייתה חברה ציבורית (בורסאית) שראשית אסור לה להיות למכירה בלי דיווח לבורסה, ושנית בשונה מנדל"ן שיש מחיר ידוע, המידע החשוב לקונה הוא המחיר המבוקש למניה.

ואת המידע החיוני הזה קבלתי מאחד משותפיו בשיחת ועידה. בלי שהוא פוגש אותי כלל…
אני כמובן מעדכן אותי מי החברה שאני מעניין ונפגש עם הקונים המופתעים מעצם היותה למכירה. הם מבקשים ממני להציע למוכר מחיר של 12.5 ש"ח למניה כשהמוכר בקש 14.5 ש"ח למניה.

אני כמובן חוזר ומציע להם והם דוחים אותי בגלל המחיר, אני מעדכן את הקונים הפוטנציאלים בדבר המוכר.
ובתוך שבוע אני שומע ורואה בחדשות שהחברה מנהלת מגעים עם החברה הנ"ל והיא מפסיקה את המסחר בבורסה בעקבותיה. ובסופו של תהליך הקונים רכשו מהמוכר שלי את החברה.

אשמח לשמוע את חוות דעתו של הרב בנידון.
ישר כוח!

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

לא הבנתי היטב את צדדי הספק, אם הקונים הגיעו דרכך למה שלא ישלמו תיווך. מה שונה מקרה זה מכל מקרה אחר. נא לפרט!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. היות והקונים לא חתמו לנו על טופס החתמה, כי אחד השותפים שלי היה קרוב אישי שלהם, לכן אין אנחנו יכולים לתבוע בבית משפט
    רק אחרי שהמוכר שהוא אדם חרדי ישלם לנו.
    זו תהיה הוכחה לבית משפט,
    השאלה שלי הייתה על המוכר שלא פגש אותי והקונים עקפו אותי ישר למוכר

  2. היות ולא דיברת ישירות עם המוכר ולא הצעת לו את שם הקונים, אלא הקונים פנו בעצמם, המוכר אינו חייב לשלם לך דמי תיווך. גם אם דיברת עם אחד מהעובדים בחברה והצעת להם את שם הקונים, אם עובד או נציג זה אינו ממונה מטעם החברה על המכירה או על ניהול משא ומתן לצורך המכירה, הרי הוא נחשב כאדם זר לגבי עסקה זה והדיבורים איתו אינם מחייבים את החברה לשלם לך דמי תיווך.
    אין חיוב לשלם דמי תיווך אלא למי שהיה בקשר אישי עם צד זה שנדרש לשלם דמי תיווך ולא למי שהשפיע בעקיפין על העסקה.