לשכור דירה ישירות מהמשכיר ללא המתווך

מתווך הציע לי דירה מסוימת שכבר מפורסמת באינטרנט ע״י הבעלים (כמעט בטוח שזו אותה הדירה למרות שהמתווך לא אמר לי את הכתובת), אחרי שקבעתי עם המתווך לראות את הבית התקשרתי לבעלים ושאלתי אם הם משכירים דרך תיווך והם אמרו לי שלא. קבעתי איתם לראות את הדירה אחרי השעה שקבעתי עם המתווך, כך שיתברר לי אם זו אותה הדירה, בינתיים המתווך ביטל את הפגישה שלנו לזמן אחר, שעה שהיא מאוחרת יותר מהשעה שקבעתי עם הבעלים של הדירה.
האם אני יכול לסגור את העניינים עם הבעלים של הדירה או שאני חייב ללכת עם המתווך. ואם אפשר גם להסביר לי את הטעם של ההלכה.
תודה רבה לכבוד הרב.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

לפני שהמתווך מסר לך פרטים על מיקום הדירה הנך יכול לשכור ישירות מהבעלים מבלי להתחייב לשלם דמי תיווך.

מקורות:

החיוב לשלם דמי תיווך הוא רק אם השיגו את הדירה באמצעות המתווך, אם השיגו את הדירה לפני שקיבלו את המידע מהמתווך אין חיוב לשלם דמי תיווך. שכרו של המתווך מוטל בספק אם הלקוח ישכור דירה בגלל מידע שלו. במקרה שמתווך נתן מידע ולאחר מכן הלקוח השיג את המידע בעצמו, עיין כאן.