האם מותר לתת מתנה לאבל?

שלום לכבוד הרבנים

השאלה האם מותר לבעל לתת מתנה לאשתו שהיא בתוך שנה על אבל אביה?

תזכו למצוות

תשובה:

שלום רב.

על פי ההלכה כל מתנה שיש בה שאילת שלום אסור ליתן לאבל, וכל מה שמוגדר כפריעת חוב מותר ליתן לו. ולכן אסור לתת מתנה שאין חייבים ליתן אותה, וכן אין לתת לאבל משלוח מנות לאבל בשנת אבילותו, אך מותר לבעל ליתן לאשתו מתנה לכבוד הרגל כיון שהוא מחוייב בזה, וכן כל מקום שהמתנה היא בשביל לפרוע חוב ולא כשאילת שלום.

ובנוסף יש לציין שרבים מקילים בשאילת שלום בשבת, ולפי זה מותר ליתן מתנות בשבת באופן שתקנה את זה לאחר השבת, אך גם אז אין ליתן תפנוקים ודברים שבמהותם עושים שמחה.

מקורות:

שולחן ערוך יו"ד סי' שפ"ה סעיף ג' ודברי סופרים פרק נ"ד.