כלי חרסינה שלא השתמשו בהם למעלה משנה אם מותר לשנותם מבשרי לחלבי

האם צלחות חרסינה ששימשו למאכלי בשר בפסח והיו מאוכסנות למעלה מחמש שנים יכולות לשנות את ייעודן ולשמש כצלחות חלביות?

תשובה:

שלום רב.

לכתחילה אין לעשות זאת, וגם אם עברו שנים רבות אין לשנות את ייעוד הצלחות, אמנם אם זה הפסד מרובה ניתן להגעילם ג' פעמים במים רותחים ולהשתמש בהם.

מקורות:

בשו"ת חכם צבי סי' ע"ו שכתב היתר זה של הכשרה לאחר י"ב חודש אך משמע שם שההיתר הוא רק לענין בדיעבד שבישלו דבר חריף בכלי שלא הוגעל, שלא אומרים חורפיה משוויה לשבח לאחר י"ב חודש, ועי' בשו"ת רע"א סי' מ"ג שכתב שליבו נוקפו להשתמש בהיתר זה, וכן בשערי תשובה תנא,א כתב להחמיר בזה לענין לכתחילה. אמנם בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' מ"ו כתב להתיר בדרך זו להשתמש בכלי פורצלן לבעלי תשובה שיש להם בזה הפסד מרובה ומשום תקנת השבים וראה עוד כאן בענין זה.