שמן קנולה בפסח

מצ"ב לקט תשובות שניתנו לשאלות הציבור בענייני הפסח ע"י הממונה על מחלקת תעשיה וחרושת ברה"ר הרב חגי בר גיורא שליט"א:
שמן קנולה
צמח בר שלא גודל במקורו למאכל אדם. רק בשנת תש"ל התחילו לייצר, מהכלאות בן זנים שונים, שמן הראוי למאכל. מכאן שבזמן שגזרו על קטניות (לפני כ 700 שנה) לא גזרו על שמן קנולה. לכן מיצוי השמן בקיטור לא יגרום לגזרת קטניות גם לשיטת הגאון הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל. יש להוסיף שביצור בארץ הלפתית מנופת ולא נשאר בתערובת אפילו אחוז חיטה. השמן מופק רק מהלפתית ולא מהחיטה לכן גם בלי ההיתר ש"לח בלח בטל ב 60 לפני הפסח ולא חוזר וניעור" – מובנת
אם כן שיטת המתירים את שמן הקנולה לשימוש בפסח גם לחוששים לקטניות. אמנם יש לציין כי בשמן קנולה תוצרת הארץ המופק מהסויה, הרי שהויטמין מוסף כנוזל, וכמותו פחות מ 1/60 מהשמן.
מה היא דעת הרבנים שליט"א בשאלה זו?

תשובה:

שלום רב.

אכן יתכן שעל פי ההלכה היה מקום להתיר שימוש בשמן קטניות אף לאשכנזים בפסח, אך המנהג הנפוץ הוא לא להשתמש בשמן קנולה בפסח. ראה מה שהבאנו בזה כאן וכאן במאמר העוסק בענין קטניות ובסופו ראה מה שנכתב בכל ענין השימוש בשמנים המופקים מקטניות.