מסחר בחיות טמאות

בס"ד
א. האם מותר ליהודי להיות שותף או הוא עצמו בעל עסק למכירת בשר חזיר לגויים בחו"ל ?

ב. האם מותר לגדל יענים, שהם עוף טמא, ע"מ למכור את בשרם לנכרים, להשתמש בנוצותיהם לקישוט, וכן בביציהם למעשי אומנות*?
ג. מה ההבדל בין חזיר /יען לסוס או חמור ?

תשובה:

שלום רב.

א. אסור לסחור בבהמות טמאות, וכן אסור להיות שותף במסחר זה.

ב. על מנת למכור את בשרם אסור, ועל מנת לסחור בהם לצורך אומנות וכדו' יש אוסרים ויש מתירים, ולכחילה יש להחמיר בזה.

ג. על גידול חזירים הוסיפו חרם נוסף על האיסור שיש בעצם הסחורה בחיות טמאות, כפי שנתבאר בגמרא בבבא קמא פב,ב משום מעשה שהיה במלחמת ירושלם בימי חשמונאי שהיו משלשלין להם דינרין בקופה והיו מעלין להם תמידין לקרבן ויום אחד העלו להם חזיר ונזדעזעו ביניהם על כך וכשגברו בית חשמונאי החרימו על כל מי שיגדל חזירים.

מקורות:

א. שולחן ערוך יו"ד סי' קי"ז וראה כאן עוד באריכות בענין זה.

ב. עי' בערוך השולחן שם סעיף ד' וה' שהביא מחלוקת ראשונים בזה.

ג. מאירי על המשנה שם דף עט,ב וראה גם בתוס' בדף פב,ב שביארו מה נוסף באיסור המיוחד בגידול חזירים, וגם ברשב"א בתשובה חלק ג' סי' רכ"ג.