קנה נעליים ובתוך 14 המחיר ירד, אם אפשר להחזיר ולקנות במחיר החדש

שלום קניתי נעליים ביום ראשון ב-150 ש"ח ואחרי יומיים באתי להחליף מידה והתברר שהנעליים הוזלו ל-130. מה הדין לפי ההלכה האם מגיע לי החזר זה של 20 ש"ח.

תשובה:

שלום רב,

סליחה על האיחור במתן התשובה

לפי החוק מגיע לך החזר של 12.5 ש"ח. משום שאם הנך מחזיר את הנעליים שקנית ב-150 ש"ח תקבל החזר של 142.5 ש"ח (ניכוי של 5%). ישנם חילוקי דעות בין הדיינים אם החוק מחייב את בעל החנות בהלכה, אבל לכל הדעות לא ראוי לנצל את החוק כדי לקבל את המוצר שמחיר יותר זול.

מקורות:

גם אם היה סיכום בעל פה לקנות יש סוברים שאסור לחזור אם המחיר ירד. עיין שו"ע חו"מ סוף סי' רד. כמו כן, ירא שמים אין לו לחזור גם במקרה שרק חשב בלבו לקנות במחיר היקר, עיין שו"ע הרב חו"מ הלכות מכירה סעיף א וקיצור שולחן ערוך סי' סב סעיף טז. כל שכן במקרה זה שכבר קנה בכל הקניינים.
החוק נועד למקרה שאדם אינו מרוצה מהמוצר שקנה, גם אם החוק חל בכל מקרה, אסור לנצל אותו כדי לקבל הנחה.