הזמנת מחלל שבת ליום טוב

שלום רב.
מכוון שאסור לבשל ביום טוב לצורך מחלל שבת בפרהסיה (שנאמר "אך אשר יאכל לכל נפש הוא לבדו יעשה לכם – "לכם" ולא לו..) לכן אסור להזמינו לסעודת יום טוב גזירה שמא יבשל בשבילו.

1. האם כל מחלל שבת שאנו קוראים לו מחלל שבת בפרהסיא נכלל בדין הזה או רק אלה שמחללים את השבת בעזות ?
2. האם הדין שונה כשהוא שובת אצלך כל היום טוב ?

תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב.

1. בפוסקים מצינו חילוק בזה לענין מי שמתבייש לחלל שבת בפני אדם חשוב שאין דינו כמחלל שבת בפהרסיא לענין זה ומותר להזמינו, וכן מי שבוש בכך בפני אביו או אמו ואינו מחלל שבת במחיצתם מותר לבשל עבורו.

2. אין חילוק בין אם הוא מגיע לסעודה אחת לבין אם הוא מתארח כל היום טוב, יתכן וכאשר הוא מתארח כל היום טוב הדבר חמור יותר.

ולעצם השאלה בדבר הזמנת מחלל שבת לסעודת יום טוב תוכל לראות כאן תשובה שנכתבה בענין זה ובה הבאנו קולות נוספות להלכה בשאלה זו בפרט כאשר יש סיכוי שמהזמנה זו יתקרבו האורחים לשמירת התורה והמצוות.

מקורות:

1. שולחן שלמה יו"ט סי' תקיב אות יב. ובהליכות שלמה פסח פרק ט' סעיף ס"א ובהערות שם האריך בענין מחללי שבת בזמנינו אם דינם כנכרים או לא, והסיק שם שאם על ידי הזמנתם יתקרבו לתורה מותר להזמינם בצירוף כמה סברות ע"ש, וכן בכתבי הקהילות יעקב החדשים סי' קע"א צידד להקל בזה.