עובדת מבקשת להעביר תכנית אדריכלית לחברה לצורכי לימוד

אני עובדת במשרד ועושה תכניות אדריכליות, חברה ביקשה ממני שאשלח לה תכניות שעשיתי במשרד כדי ללמוד מהם לעשות תכניות (לא עבור רווח) מותר לי לשלוח לה תכניות או שהן שייכות לבוס וצריך לבקש ממנו רשות?

תשובה:

התכניות הן בבעלות הבוס, עם זאת מותר לך למסור את התכניות לחברה כדי ללמוד מהם, כל עוד שהבוס לא דרש ממך שלא להעביר אותם.

מקורות:

לפי חוק זכות יוצרים סעיף 34 המעביד הוא בעל היצירה אם לא סוכם אחרת, אולם לפי סעיף 19 לימוד עצמי אינו הפרה של זכויות יוצרים, במיוחד כאשר מדובר ביצירה שבעליה לא מתכוונים להרוויח באמצעות הלימוד ממנה. ועיין בעלון המשפט גליון 39 עמוד ח תשובות ח-ט מקורות הלכתיים לדינים אלו ושהחוק קובע גם בהלכה.
כל זה כל עוד המעביד לא דורש במפורש שלא להעביר, אבל אם המעביד דורש שלא להעביד, העובד חייב לציית להוראותיו, לפחות כל עוד שהוא עובד אצלו.