בדיקת חמץ על ידי שליח חילוני

בבית אימי (דתיה) נהוג שאחד הנכדים או הילדים מגיע אליה לסייע בבדיקת חמץ , מברך ובודק איתה . האם יכול מי שאינו מקפיד בשמירת מצוות (איננו שומר שבת) לעשות את האמור ?

תשובה:

שלום רב.

אדם חילוני אינו נאמן בשליחותו ולכן ניתן לשלוח אותו שליח לבדוק את החמץ, וכן לא ניתן לסמוך עליו שיבדוק היטב בחורים ובסדקים כפי שצריך. אמנם אם הסבתא עומדת על ידו ובודקת איתו ביחד ועוברת איתו ורואה כיצד הוא בודק שאין צריך לסמוך על נאמנותו ניתן להעזר בו שיבדוק איתה את החמץ

פסח כשר ושמח.

מקורות:

במשנה ברורה סי' תל"ט ס"ק י"ח כתב שאין לסמוך על אשה וקטן שיבדקו היטב בחורים ובסדקים וכל שכן הוא באדם שאינו שומר תו"מ, וברבינו מנוח על הרמב"ם פרק ב' מהלכות חמץ ומצה הלכה י"ז מבואר שאין להאמין לו שבדק כראוי כך העלה מדבריו באוצר ההלכות חלק ב' עמוד קנ"ד וכן עי' בשדי חמד כללים מערכת ח' כלל קי"א שאין אומרים בעכו"ם חזקה שליח עושה שליחותו והוא הדין במומר ואף אם הוא תינוק שנשבה כיון שדבר זה צריך טורח רב אין לסמוך עליו שיעשה כן כאשר אינו מבין את מהות הענין.