אם צריך לנקות ולבדוק מקומות שלא משתמשים בהם בפסח

בס"ד
שאלה כבוד הרב
אם יש לי כמה ארונות חפצים שאין אני מתכוון לפתוח אותם בפסח אני פשוט יכול לסגור אותם לרשום חמץ בלי לנקות ולסדר לכתחילה? ולהסתמך על מכירת החמץ ?

כמו כן ארון בגדים האם אני צריך להפוך ולסדר.. הסיכוי שיש שם חמץ קלוש מאוד ואם כן בטוח לא שכזית חמץ ..
מה עושים בנידון ?

חג שמח

תשובה:

שלום רב.

מקומות שאינך עומד להשתמש בהם בפסח, אם הם מקומות שאין מכניסים בהם חמץ אין צריך לבודקם ולמוכרם, והמקומות המוגדרים בהלכה שאינם חייבים בדיקה הם: בבית שאין בו ילדים קטנים אין צריך לבדוק אחר ארונות בגדים שאין רגילים לקחת מהם דברים באמצע הסעודה, וכן מקומות נוספים שאין רגילים להכניס בהם חמץ. ואלו המקומות החייבים בדיקה (או מכירה לגוי), ארונות בגובה שהילדים מגיעים, כיסי הבגדים, ארונות מגבות (שלוקחים מהם לפעמים באמצע הסעודה), ארונות בגדי תינוקות (שגם מהם לוקחים לפעמים באמצע הסעודה), מתחת לארונות, מסילות התריסים, ובכל המטבח, וכן ארון חשמל, תיבת מכתבים, מקלט אם יש ורגילים להכנס אליו ובמכונית (בכל מקום אפשרי כמו בתאים ומתחת למושבים).

מקומות אחרים שאינך רוצה להשתמש בהם אך יתכן ויש בהם פירורי חמץ ביכולתך למוכרם לגוי ולסמן עליהם שהם נמכרו לגוי, ובכך אין צריך לנקותם ולבודקם, ויש המחמירים ומוכרים בי"ג מקומות שאינם רוצים לבודקם בבדיקת חמץ.

פסח כשר ושמח

מקורות:

לגבי מקומות שמכניסים בהם חמץ מבואר הכל בסי' תל"ג, ובמשנה ברורה סי' תל"ו ס"ק ל"ב מובאת החומרה למכור בי"ג מקומות שנמכרים לגוי. ובמ"ב בסי' תמ"ב ס"ק ל"ג הובאה המחלוקת בפוסקים אם צריך לבדוק אחר חמץ פחות מכזית כשראוי לאכילה קצת, ונהוג להחמיר בזה, וברא"ש בפסחים פ"ג סי' ב' מבואר שכך מנהג ישראל קדושים לבער אף כל שהוא חמץ.