ברכה על עיסת לחם שטגנה

בתי הנשואה שולחת לי מדי פעם לחמניות ביתיות, היום היא שלחה לי עם ילד קטן, ראיתי שזה נראה מבחוץ די דומה נטלתי ידים וברכתי המוציא וברכת המזון, לאחר מכן הילד אומר לפי תומו שהוא הביא סופגניות…, בררתי, זה היה מורכב מקמח מלא, ריבה אחר האפיה, רבע כוס סוכר ל4 כוסות קמח, וודקה, מרגרינה מעט, מעט ביצים, מטוגן ולא אפוי.

לא אכלתי שיעור של קביעות סעודה.

השאלה האם הברכות לבטלה? בעיקר ברכת המזון.

תשובה:

שלום רב.

דבר זה תלוי במחלוקת גדולה בפוסקים, אם יש לברך על זה 'בורא מיני מזונות' או 'המוציא' ומסקנת השולחן ערוך שירא שמים לא יאכל את זה אם לא שיברך על לחם תחילה, ובדיעבד נראה שהברכות לא היו לבטלה כיון שלחלק מן הפוסקים כך יש לברך עליהם לכתחילה, ובפרט שלהלכה ברכת המזון פוטרת גם מעין שלש, וכן בדיעבד ברכת 'המוציא' פוטרת ברכת 'מזונות' בדבר שנאכל למזון וניכר עליו שעשוי למזון ולא לקינוח.

מקורות:

שולחן ערוך סי' קס"ח סעיף י"ג וסי' ר"ח סעיף י"ז ומשנה ברורה שם ס"ק ע"ה. ועי' עוד בביאור הלכה סי' קס"ח שם ד"ה וירא שמים שכתב שכאשר מתכוונים לאכול פת זו למזון היא נפטרת בברכת 'המוציא'. ועי' עוד בספר שערי הברכה פרק ח' הערה י"ט שכאשר ניכר שנעשה למזון יוצא בדיעבד בברכת המוציא.