אזכרה בחודש ניסן ולעלות לקבר האמא ביום השנה של האבא

בס"ד
אבי נפטר בל' בניסן לפני 19 שנים לאורך כל השנים קיימנו אזכרה ועלינו לבית העלמין בל' בניסן אנו ממוצא מרוקאי ולאורך כל השנים ליווה אותנו רב המשפחה באזכרה ובבית העלמין:

לאור העובדה שאנשים רבים אומרים לנו שאין לעלות לבית העלמין בחודש ניסן ברצוני לדעת :

האם מותר לנו לעלות בל' בניסן?

האם מותר לנו ללכת גם לאמא ז"ל הקבורה ליד?

האם יש איזשהם איסורים שעלינו לדעת?

לתשובתכם אודה

תשובה:

שלום רב.

מנהג רוב העולם לעלות לקבר בחודש ניסן (אמנם יש שאין עולים אלא מקדימים לעלות בערב ראש חודש ניסן או מיד אחרי חודש ניסן). אך אין להספיד את הנפטר אלא לומר תהילים כנהוג.

יש שנוהגים שכאשר עולים ביום השנה לקבר אין לפקוד קברים אחרים, אך אין לזה מקור מוקדם בהלכה.

מקורות:

שו"ת מלמד להועיל ח"ב יו"ד סי' קמ"ה כתב שיש נוהגים שלא לעלות לבית הקברות בחודש ניסן, אך מי שיש לו יארצייט יכול לעלות אך לא להספיד ולהשתדל לא לבוא לידי בכי, וכתב בגשר החיים שכך נוהגים.

ולענין לעלות לקבר אחר ביום היארצייט ראה כאן מה שכתבנו בזה.