פועל בחנות שסייע למעביד לגנוב סחורה מבית חרושת

שאלה למעשה שפועל בחנות שאל אותי.

פועל עבד בחנות. בעל החנות החליט לגנוב סחורה מבית חרושת. הוא נסע עם הפועל, והפועל העמיס את הסחורה על המשאית, ונעלמו מהשטח. הפועל ידע שהסחורה גנובה ורוצה לעשות תשובה.
א. האם הוא צריך לשלם לבעל הבית חרושת, או שהחוב הוא על בעל הבית.
ב. הפועל אומר שהוא שונא את בעל הבית חרושת ועשה את זה בשמחה, ויתכן שבשעת מעשה, אם היה לו אפשרות לגנוב לבד בלא בעל הבית היה גונב. האם זה משנה.

אם אפשר לציין מקורות בבקשה

תשובה:

אם הפועל הגביה את הסחורה ראשון, הרי הוא חייב לשלם לבית חרושת. אבל אם בעל החנות הוציא את הסחורה משטח המפעל והפועל רק עזר להעמיס על המשאית, הרי הוא פטור.

ההסבר לכך הוא: יש שנים שניתן להגדיר אותם כגנבים, זה שהגביה והוציא את הסחורה ראשון מרשות הבעלים וזה שקיבל את הסחורה בסוף. אם הפועל עזר רק באמצע, הרי הוא פטור.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' שמח סעיף ו ובסמ"ע שם ס"ק יד.