בדיקת חמץ על ידי בניו הקטנים

א. האם אפשר כשאנחנו מחוץ לבית בליל בדיקת חמץ, לבקש מהבנים לפני בר מצווה לבדוק לנו את החמץ?
ב. במידה ומותר האם זה נחשב שקיימנו את המצווה כי אין שליחות לקטן.

תשובה:

שלום רב.

לכתחילה אין לסמוך על קטנים (והוא הדין על נשים) שיבדקו את החמץ כיון שהבדיקה יש בה טורח גדול ויש חשש שהם יתעצלו בכך. בדיעבד אם בדקו הם נאמנים לומר שהם בדקו (בתנאי שבעל הבית מבטל את החמץ).

מקורות:

שולחן ערוך סי' תל"ז סעיף ד' ומשנה ברורה שם ס"ק י"ח בשם החק יעקב ועוד אחרונים.