יום השנה לנפטר בחול המועד

שלום,
אבי נפטר בי"ח בניסן תשע"ב – ג' חול המועד פסח.
בי"ז באדר אנו עולים לקבר ועושים אזכרה של 11 חודש (לימוד וסעודה).
מתי עושים אזכרה ליום השנה בשנה זו ובשנים הבאות (ספרדים)?

תודה מראש.

תשובה:

שלום רב.

האזכרה היא ביום שישי י"ח ניסן תשע"ג (וכן בכל שנה, אלא אם כן היה הפרש של כמה ימים בין הפטירה לקבורה שאז ניתן לראות כאן מה המנהג בזה).

אמנם בחול המועד לא עולים לבית הקברות, וצריך לעלות לקבר או לפני החג או לאחריו, עריכת האזכרה ולימוד משניות אפשר לעשות ביום השנה כאשר חל בחול המועד, אולם אין לערוך "הספד" אלא רק סעודה ולימוד משניות ודרשה בעניני החג וכד'.

מקורות:

גשר החיים פרק כט וילקוט יוסף (אבילות פרק מ סעיף כד-כה).

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום,
    אימי נפטרה בי"ט בתשרי תשע"ג – ד' חול המועד סוכות.(ספרדים)
    בט"ז באלול, לציון 11 חודש ,עלינו לקברה, קראנו קדיש, אשכבה וברכות(פרי העץ,האדמה,מזונות ושהכל) ערכנו סעודה+שיעור בבית הכנסת.
    בי"ט בתשרי התשע"ד תצויין שנה לפטירתה.
    שאלותי הן:
    א. מתי יש לקיים את האזכרה לציון השנה?
    ב. האם ניתן לעלות לבית העלמין ומתי? בגלל חול המועד
    ג. מה נהוג לעשות ביום השנה?

    בברכת שנה טובה וגמר חתימה טובה

  2. בחול המועד לא עולים לבית הקברות, וצריך לעלות לקבר או לפני החג או לאחריו, עריכת האזכרה ולימוד משניות אפשר לעשות ביום השנה כאשר חל בחול המועד, אולם אין לערוך "הספד" אלא רק סעודה ולימוד משניות ודרשה בעניני החג וכד'.

  3. 11 חודש בה' בניסן, למנהג ארץ ישראל עולים לקברים בניסן, אולם רבים מיהודי צפון אפריקה נמנעים מכך, אם מנהגכם שלא לעלות לקבר תעלו רק ב12 חודש שהוא עיקר הזמן בה' באייר.