אחריות שמירה לזוכה שעיקל מיטלטלין בהוצאה לפועל

שלום לרבנים,
האם אדם שהגיש בקשה בהוצאה לפועל לעיקול מטלטלין של אדם אחר וקיבל את בקשתו, האם הוא נחשב כשומר שכר וכשואל על המיטלטלין?

תשובה:

לכאורה הוא לא מוגדר כשומר כלל.

מקורות:

באופן כללי מלווה התופס משכון נחשב כשומר שכר או אפילו כשואל או כגזלן. עיין שו"ע חו"מ סי' עב סעיף ב, ש"ך שם סק"ט וקצות סי' צז סק"ה. אבל בנידון זה הזוכה (המלווה) לא תפס בעצמו, אלא לשכת הוצאה לפועל תפסה, ואין לו זכויות להחזיק את המיטלטלין כנגד החוב, משום שלשכת הוצאה לפועל לא מפקידה בידיו את המיטלטלין, יוצא שלא עשה משיכה וגם אינו נהנה מהמיטלטלין עצמם אלא בעקיפין. כמו כן, אין לחייבו מדין מוסר, כיון שלא התכוון להזיק אלא להציל לעצמו, עיין רמ"א חו"מ סי' שפח סעיף ה.