שמיעת המגילה בשידור חי

שלום ופורים שמח לכבוד הרב. האם אפשר לצאת ידי חובת שמיעת קריאת המגילה דרך שידור חי דרך הרדיו או הלויין?

תשובה:

שלום רב ופורים שמח.

השומע מגילה דרך הטלפון או דרך שידור חי אינו יוצא ידי חובה, וכן אין לשמוע את המגילה באמצעות רמקול.

מקורות:

ראה כאן בשיעורו של הרב צבי רייזמן שהביא את כל דעות הפוסקים בזה, ולמעשה דעת רוב הפוסקים שאין יוצאים בזה ידי חובה כיון שאין שומעים את קול האדם עצמו, עי' במנחת שלמה חלק א' סימן ט' אות א', ובאגרות משה או"ח ח"ב סי' ק"ה ובמנחת יצחק חלק ג' סי' ל"ט וביחו"ד ח"ג סי' נ"ב ועוד שהסיקו על פי המומחים שאין שומעים את קול האדם עצמו ולכן אין יוצאים בזה ידי חובה, וראה כאן לענין עניית אמן בשמיעת ברכה בשידור חי.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    לפי המקורות שהבאת אני מצוטט מה נרשם שם
    לפי הבנתי מהמקורות נראה כי מותר, תוכל להסביר לי בבקשה אולי הבנתי משהו לא נכון,

    ואכן מסקנת הנטע שעשועים למעשה ש"אין שום ספק שבעולם דשפיר יכולים לצאת מגילה על ידי הטלפון ואפילו שלא מדוחק" וכמו שפסק לדינא גם המנחת אלעזר בסוף התשובה שם. וגם לעניין עניית אמן קדיש וקדושה וברכו ע"י הטלפון הכריע הנטע שעשועים "לית דין צריך בשש דמותר לענות קדיש וקדושה ואפילו ברכו ע"י הטלפון אם ישראל חברו כשר הוא המברך"

  2. נכון שהם כך סברו, אבל רבים חולקים כמובא, ויש חשש שהם לא היו בקיאים באותם ימים באופן בו פועל רמקול או טלפון, ולא הבינו שבעתם לא שומעים את קולו של האדם עצמו אלא קול ממברנה, לכן למעשה אין להקל כלל.