לא הפקיד כסף בבנק כפי שסוכם והוראת קבע חזרה

אדם נתן לחבירו להשתמש בכרטיס אשראי שלו והתחייב להפקיד בבנק לפני הזמן של התשלום. חברת אשראי גובה מהבנק בהוראת קבע. לבסוף לא הכניס והוראת הקבע חזרה וזה עולה כ-60 ש"ח, האם ניתן לחייב את המשתמש בתשלום הנזק?

תשובה:

אם מדובר בסכום גבוה, שהמשתמש היה צריך להעלות בדעתו שהבנק עלול להחזיר את הוראת הקבע, הרי הוא חייב לשלם את הנזק.

מקורות:

בדומה למה שכתב הרמ"א בחו"מ סי' יח סעיף ה "לך ואני אבוא אחריך, והלך, והשני לא הלך אחריו, צריך לשלם לזה שהלך כל יציאותיו", כך גם במקרה זה בעל הכרטיס סמך על המשתמש שיפקיד את הכסף בבנק וההוא לא עשה כן ויש הוצאות. בדומה לזה כתב בספר פתחי חושן נזיקין פ"ג הערה סד בשם כנסת הגדולה סי' ערב שאם הבטיח לשלם בזמן וידע שאם לא יעמוד בדיבורו יצטרך ההוא ללוות בריבית שחייב. ועיין גם שם הערה סג לעניין שיק שחזר אם בעל השיק חייב לשלם את העמלות.