אם אשה יכולה להוציא אחרים בקריאת המגילה

האם גבר יכול לצאת ידי חובה מקריאת מגילה של אשה?

תשובה:

שלום רב.

לכתחילה אשה לא תקרא אפילו לעצמה, ואם אין מי שיקרא לה יכולה לקרוא לעצמה ותברך 'לשמוע מגילה', וכן תוכל להוציא חברתה, אך לא תוכל להוציא גברים, וכן לא נשים רבות אחרות.

מקורות:

בשולחן ערוך סי' תרפ"ט סעיף ב' הובאו ב' דעות אם נשים יכולות להוציא גברים, וכתב במגן אברהם סק"ה לבאר את טעם הסוברים שאינם יכולות להוציא נשים מפני שאין זה כבוד הציבור שאשה תוציא גברים, וממילא אף יחיד אינם מוציאות דלא פלוג רבנן. ועוד הביא המגן אברהם סק"ו ממדרש רות הנעלם שאשה לא תקרא אפילו לעצמה, אמנם כתב המשנה ברורה סק"ח שאם אין מי שיקרא לה תקרא לעצמה וכתב בשעה"צ שם שלא נמצא נוסח המגן אברהם במדרש רות ולכן בדיעבד יכולה לקרוא לעצמה ע"ש. ובמ"ב שם סק"ז כתב שתוכל להוציא את חברתה, אך בשעה"צ כתב בס"ק ט"ו שנשים רבות לא תוציא כיון שזילא בהו מילתא.