כמה גביעים היו במנורה ולמה מלים בסכין של ברזל

1 כמה גביעים היו במנורה ולמה ?
2 ציפורה מלה את בנה באבן צור .יהושוע מתבקש ע״י בורא .עולם עשה לך חרבות צורים ושוב מול את העם .
בפרשת תרומה מתבקשים להביא תרומה זהב .כסף ונחושת .אין ברזל שהוא סמל לטומאה .מצרים נקראת כור הברזל .מ״ט שערי טומאה .על המזבח אסור להניף ברזל ,
סמל לטומאה .הגילוח בתער מנוע .מאותה סיבה קדושים תהיו כי קדוש אני .מדוע עד היום לא קם רב כלשהו ושואל איך זה שכולם נימולים בתער וזה בסדר ,אנשים פשוטים דורשים הסבר .

תשובה:

שלום רב.

1. היו במנורה עשרים ושנים גביעים, ארבעה בגופה ושלשה על כל ששת הקנים. כמנין אותיות הא"ב, שבהם ניתנה תורה, וכתוב 'כי נר מצוה ותורה אור' והרבה דברים במנורה היו כנגד התורה.

2. ציפורה מלה את בנה בצור מפני שהיו בדרך ולא היה להם סכין, אך יהושע שנתבקש לעשות חרבות צורים הכוונה היא לסכין כמו שתרגם האונקלוס שם 'אזמלין חריפין', וכך פירש רש"י בתהילים פט,מד. ועיקר הענין שהמילה בברזל היא מצווה מן המובחר הוא על פי המדרש המובא בכמה מקומות שבשעה שנלחם דוד עם גלית ודוד זרק אבנים וגלית לבש כובע של ברזל אמר המלאך הממונה על האבנים למלאך הממונה על המתכות שיתן מקום לאבן להכנס ובעבור זה יזכה שמהיום והלאה ימולו בסכין של ברזל ולא של אבן.

מקורות:

1. גמרא מנחות כח,ב. ובשם האר"י מובא שהכ"ב גביעים היה כנגד הכ"ב אותיות בפסוק הראשון של חומש דברים.

2. פרישה על הטור סי' רס"ד וערוך השולחן שם סעיף ט"ו.