נוסח הרחמן בברכת המזון לאבל, ש"ץ ששכח יעלה ויבוא בחזרת הש"ץ

שלום

שלא תקום צרה פעמים חודש טוב
אבל שמברך ברכת האורח האם ישמיט התיבה אשתו כי נפטרה
ש"ץ ששכח בחזרה בשחרית יעלה ויבא וכבר סיים העמידה
סופר שקידש שם השם ואח"כ בא לכתוב אלקים כתב אות אלף ונמרחה בדיו גלפסין ספג הדיו ורוצה לגרד האות ולכתוב אלקים להדגיש כתב רק אלף מאלוקים
משנכנס אדר מרבים בשמחה לכם והנלוים לכם ולכל עם ישראל .

תשובה:

שלום רב.

א. נוסח התפילות שלאחר ברכת המזון, אינו נוסח קבוע, אלא לפי צורך האדם, ולכן אם אשתו אינה בחיים, לא יאמר 'הוא יברך את אשתי', וכן אדם שהוריו אינם בין החיים אינו אומר 'הוא יברך את אבי' וכו'.

ב. בתפילת שחרית ומנחה עליו לחזור על חזרת הש"ץ פעם נוספת, ואם יצאו מקצת מהעשרה לא יוכל לחזור שוב על התפילה.

ג. מותר למחוק כשכתב רק את האלף, וכשכתב גם את הלמ"ד כבר אינו יכול למחוק כי יש לשם א-ל קדושה בפני עצמה.

מקורות:

ב. שולחן ערוך סימן קכ"ו סעיף ג', וכשיצאו מקצתם שאין אפשרות לחזור שוב חזרת הש"ץ כך מבואר בשו"ע סימן נ"ה סעיף ג', שרק אם התחיל חזרת הש"ץ ויצאו מקצתם גומר, אך אם עדיין לא התחיל אינו יכול להתחיל

ג. שולחן ערוך יו"ד סי' רע"ו סעיף י' ובפרשנים שם.