חלום על שיניים שנפלו

שלום כבוד הרב,
חלמתי אתמול בלילה חלום (רע)
ובחלום נפלו השיניים שלי . הבנתי שזה לא טוב, ויש צורך בתענית חלום.
ועוד, קראתי שתענית חלום רלוונטית רק ליום של החלום ולא אח"כ.
כיוון שאינני צמה היום כי לא ידעתי שצריך,
האם יש אפשרות לתת צדקה במקום? או להתענות בכל זאת ביום אחר ?
או לעשות הטבת חלום בפני 3 אנשים?
איך עושים זאת ?

תודה רבה
רחלי

תשובה:

שלום רב.

אכן אין עניין להתענות על חלום לאחר שעבר היום בו חלמו אותו, ולכן אין צריך כעת להתענות, אך אם עדיין נפשך עגומה עלייך, תוכלי לעשות הטבת חלום בפני שלשה אנשים, יש בהרבה סידורים את הנוסח שיש לומר בפני שלושת האנשים (אם יש צורך בכך נוכל לצרפו כאן)

וצריך לדעת שאף שבהלכה מבואר שאדם שרואה שנפלו שיניו צריך להתענות, אך כבר כתבו גדולי הדורות שכיון שכתבו הפוסקים שחלום שבא בלילה מחמת הרהור ביום, כגון כאב שיניים שהיה ביום הקודם או משהו דומה, באופן זה אין החלום מבשר כלל על דבר רע, אשר על כן בזמננו אשר נשתנו מאד סדרי החיים כי בעוד שבזמנים הקודמים רובא דעלמא היו דרים בכפרים ועיירות קטנות וכמעט שלא היו שומעים מחדשות העולם ומכל מיני מאורעות קשות וכדו' בזמננו כל אנשי העולם ואף אלו הגרים בכפרים ובעיירות שומעים וקוראים כתבי עת אשר ממלאים את גליוניהם בכל מיני מקרים קשים ומרים שקורים במקומותיו ובכל קצווי תבל ומאורעות קשות המתרגשות ובאות לעולם והאדם אוגר במחשבתו כלי שימת לב כל מיני שמועות רעות וקשות כמעט בכל יום ויום ואע"פ שאין לו ולמשפחתו נזק ישיר מהמקרים הקשים והמאורעות הקשות אך בדרך כלל חושש בלבו מפניהם שמא יפגעו גם בו ר"ל וכדברי חז"ל ברכות נ"ה עפ"י הנביא דניאל ב' רעיונך על משכבך סליקו' ובחלום הלילה צפים ועולים הדברים ששמע או קרא היום או אתמול וכו' וגורמים לו לחלומות בעתה בלבושים שונים עליו ועל בני משפחתו וכדו'. ולכן אין לתת לב ולדאוג ולפחד מחלום רע, ואף כשאדם דואג מחלום רע גדולי הדורות מיעטו מלהצריך תעניות עבור כך, אלא להטיבו בפני שלשה, ולתת מעות לצדקה.

בהצלחה רבה.

מקורות:

גמרא שבת יא,א ונפסק בשולחן ערוך סי' ר"כ ס"ג.

ובפסקי תשובות סי' ר"כ אות א' הביא פוסקים רבים בענין חלומות רעים.