אם יש לשלם חוב לאחר שנמחל

שלום,

ראובן חייב לשמעון 20 שקל, בזמן מסוים הם נפגשים ולשמעון יש רק 15 שקל והוא מחזיר לראובן 15 שקל וראובן אומר לו שהוא מוותר לו על החמש הנותרים. לאחר זמן מה שהם נפגשים שמעון מחזיר עוד 5 שקל לראובן, כביכול השלמה על החוב הראשון.

האם ראובן חייב לשמעון?
האם שמעון צריך לתת במתנה?

תודה.

תשובה:

שלום רב,

כנראה שיש טעויות והשמות של ראובן ושמעון הוחלפו.

אם ראובן מחל על על חמש שקל, שמעון אינו חייב לתת לו אותם. אבל אם שמעון נתן מרצונו, אף שידע שכבר נמחל החוב, מותר לראובן לקבל אותם.

מקורות:

מחילה אינה צריכה קנין, עיין שו"ע חו"מ סי' יב סעיף ח.
הנותן יותר ממה חייב בכדי שאין הדעת טועה, הרי זה מתנה, עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ב.