מפני מה נכנס הארבה לבתים ומה הפירוש ראו כי רעה נגד פניכם

בס"ד
לרב שלום,
מדוע במכת ארבה הארבה יכנס לבתים ? הרי במכת ארבה הארבה פוגע אך ורק בתבואת מצרים ?מה תפקיד הארבה במצרים כאשר נכנס לבתים?
מה פירוש המילים "כי רעה נגד פניכם" ? האם אפשר לפרש כך: כי אם תלכו למדבר זה יהיה קשה לנשים ולטף ולכן צאו רק הגברים ? כי הפשט לא מסתדר עם פירושו של רש"י כי אם יקרה נזק במדבר הרי זה גם מהווה סכנה לגברים.

תשובה:

שלום רב.

הארבה היה אמור להכנס גם לבתים כדי לאכול גם את כל התבואה הטמונה בתוך הבתים, וכן את שאר המזון שהיה להם בבתים. אמנם בסופו של דבר לא מצינו שהוא נכנס לבתים וכתב הכלי יקר (פסוק ה) לפרש שכאשר ביקש פרעה לקרוא למשה ולאהרן כתוב 'וימהר פרעה לקרוא למשה ולאהרן' ובשאר המכות לא כתוב לשון 'וימהר' והטעם הוא שהוא ביקש שיוציאו את הארבה לפני שיכנס לבתים ויאכל את כל מה שנשאר להם שם.

ב. רש"י כותב בתחילת דבריו שפירושו הפשוט הוא כתרגומו, והרמב"ן מביא שלשה נוסחאות בדברי התרגום, ושלשה ביאורים על פי דבריו, ובסוף דבריו כתב הרמב"ן שעל פי הפשט כוונת פרעה לומר דעו כי רעה נגד פניכם, עומדת וקרובה לבא עליכם מאתי, כי אגמול אתכם רעה בראותי שאתם חפצים לברוח. ובמדרש שכל טוב יש פירוש דומה למה שכתבת וזה לשונו: פשטיה דקרא הכי משמע כדכתיב אנה פניך מועדות (יחזקאל כא כא), כלומר ראו כי דרך רעה נגד פניכם מועדות ללכת.