אם עיוור חייב בברכת הלבנה

האם עיוור חייב בברכת הלבנה?

תשובה:

שלום רב.

דעת רוב הפוסקים שגם עיוור חייב לברך ברכת הלבנה, משני טעמים א' שגם הוא נהנה לאור הלבנה בגלל שאנשים אחרים מוליכים אותו, ב' מפני שהברכה הזו היא על חידוש הלבנה לעולם ולא לכל אדם פרטי ודומה לברכת יוצר המאורות שעיוור מברך אותה אף שאינו נהנה מהם. אמנם לכתחילה טוב יותר שהעיוור יבקש מאדם אחר שיוציא אותו בברכת 'אשר במאמרו ברא שחקים'.

מקורות:

מגן אברהם ריש סי' תכ"ו בשם המהרש"ל בשו"ת סי' ע"ז ופרי חדש סי' תכו ומשנה ברורה שם סק"א. אמנם בביאור הלכה שם ד"ה ונהנין הביא מי שחולקים בזה על המהרש"ל והכריע שראוי לסומא לצאת על ידי אחר בברכה, וכתב שם עוד שאף שכתבו הפוסקים שאדם המברך במקום שיש הפסק בינו לבין הלבנה ברכתו לבטלה, היינו מפני שכל העולם לא יכולים ליהנות כך מאורה משא"כ בסומא ע"ש.