אם אבל יכול למנות מחליף במקום עבודתו

מתווך נדל"ן – המפרסם דירות למכירה בעיתונות תחת שם מסחרי – יושב שבעה על אימו. כדי שלא להפסיד את הלקוחות הוא ביקש ממתווך אחר שימלא את מקומו בהצגת הדירות שפירסם.
א. האם מותר ?
ב. האם יש הבדל אם המתווך המחליף יחתים את הלקוחות על טפסים של המתווך האבל או שיחתים על טפסים של המחליף.
ג. האם יש להקל בנ"ל כיון שהאמא גרה בחו"ל ויושבים שבעה בחו"ל, ובארץ לא היה פרסום על פטירת האם?

אודה לכם על תשובה מהירה

תשובה:

שלום רב.

איסור עשיית מלאכה על ידי האבל או שלוחו הוא אף כאשר האבל יושב שבעה במקום אחר.

אם דבר זה הוא דבר האבד מותר לו לעשות זאת, ועדיף לעשות זאת בצנעא כגון להחליף טפסים כדי שלא יוודע שהוא שלחו.

לאחר ג' ימים מקילים לעשות על ידי אחרים בכל מקרה.

בשורות טובות.

מקורות:

סימן ש"פ סעיף ה' ושו"ת חתם סופר סי' שכ"ד. ושמקילים לאחר ג' ימים כך נהגו כפי שכתב החכמת אדם כלל קסד, וראה גם בערוך השולחן שם סעיף כח מה שכתב למצוא היתר על פתיחת חנויות של אבל בשבעה אף שזה בפהרסיא.