תוקף החוק להחזרת מוצר תוך 14 יום בדין תורה

לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א

ברצוני לשאול:

היאך מתיחסים בדיני התורה, לחוק שמתיר לבטל עיסקה תוך 14 ימי עסקים. (ומה הדין במקרה שלקונה ברור שהמקח הוא מקח טעות אך אינו יכול להוכיח זאת האם בכה"ג יוכל להשתמש בחוק הנ"ל)

תשובה:

שלום רב,

אין תשובה ברורה בנושא, יש דיינים המקבלים את החוק כתקנה לטובת הציבור ויש שלא. לסוברים שהחוק אינו מחייב בדין תורה, לא יחייבו את המוכר גם אם הלקוח טוען 'מקח טעות' ואינו יכול להוכיח, אבל אם הלקוח יאיים על המוכר לתבוע אותו פיצויים ללא נזק בבית משפט וכתוצאה מכך המוכר יסכים לבטל את העסקה לא יהיה בכך איסור גזל, כיון שלדבריו גם לפי דין תורה מגיע לו הכסף בחזרה. אולם יש לציין שהגר"י סילמן שליט"א סובר שאסור לאיים איום כזה במפורש ומותר רק לרמז.
כמו כן יש לציין שבתוכנות אין זכות לפי החוק להחזיר לאחר שהאריזה נפתחה וכל שכן שלא בתוכנות שהורדו מהאינטרנט, מחשש שהלקוח הספיק להעתיק את התוכנה.

מקורות:

עיין כאן לעניין תוקף חוק הגנת הצרכן וכדו'. לעניין איום לתבוע בבית משפט עיין בקובץ הישר והטוב ח"ד עמוד נד ועיין כאן.