אם עדיף לנפטר קדיש או תפילה בציבור

למי שיש יום השנה לפטירת אביו או אמו מה עדיף שיקום להיות שליח ציבור או רק לומר קדישים בלבד?
מהי מעל התפילות ביום זה לעומת הקדישים ?
מה יועיל יותר לנפטר?

תשובה:

שלום רב.

אם יכול לבחור רק אחד משניהם, עדיף להתפלל לפני העמוד מאשר לומר קדיש יתום.

מקורות:

רמ"א סי' שע"ו סעיף ד' ובערוך השולחן שם סי"ב כתב שמי שיכול להתפלל לפני העמוד יתפלל וישאיר את הקדישים שאחרי התפילה לקטנים, והוסיף שם שרבים מעמי הארץ טועים לומר שעיקר הקדיש הוא מה שאחר התפילה מפני שנקרא קדיש יתום, ואינם יודעים בין ימינם לשמאלם. ובמעלת אמירת קדיש ביום השנה יעוי' בקיצור של"ה סוף תענית שכתב שיש כאילו שאינם מהדרים להגיד קדיש ביום השנה ואומרים הלא אביו ואמו כבר נפטר מימים רבים וכבר זכה בדין, וטועים הם מכיון שגם בגן עדן יש כמה מדרגות.