אכילת פת בסעודות שבת

אדם שהורו לו הרופאים לצורך דיאטה לא לצרוך דגנים (להקל על מחלת הסוכרת), כיצד יכול לנהוג בשבת, ואם חייב לאכול כביצה כיצד מודדים את השיעור הזה.

תשובה:

שלום רב.

עליך לאכול כזית פת גם בכדי לצאת ידי חובת סעודות השבת וגם בשביל שתצא ידי חובת קידוש כדי שהוא יהיה קידוש במקום סעודה. אמנם בסעודה שלישית ניתן להקל ולאכול פירות וכדומה כדי לשמור על הבריאות.

שיעור כביצה ניתן למדוד בשיעור של שלש קופסאות גפרורים בערך. אמנם אין חיוב לאכול כביצה, אלא בשעת הצורך סגי באכילת כזית (קופסת גפרורים אחת לערך) כדי לצאת ידי חובת קידוש במקום סעודה וסעודת שבת.

מקורות:

לענין שצריך דוקא פת ראה בשו"ע סי' רע"ד סעיף ד' ולענין סעודה שלישית בסי' רצ"א סעיף א' הוזכרו דברים נוספים שניתן לצאת בהם ידי חובת סעודה שלישית בשעת הדחק ועי' בתהלה לדוד רצא,ב ובתורת שבת רצא,ח שהקילו גם בשתיית יין בסעודה שלישית אך באגרות משה או"ח ח"ד סי' ס"ג כתב שאין יוצאים ביין אף בסעודה שלישית.