הבדל בין קמח לבן למלא לענין הפרשת חלה

כבוד הרב שליט"א
האם יש הבדל בין קמח לבן לקמח מלא בנוגע לשיעור הפרשת חלה

תשובה:

שלום רב.

אין הבדל בין קמח מלא לקמח לבן בשיעור הנצרך להפרשת חלה, והשיעור המועט שיש להפריש ממנו בברכה הוא מ1.66 ק"ג לדעת הגר"ח נאה, ולדעת החזון איש צריך לברכה שיעור של 2.25 ק"ג.

לעיתים בקמח מלא לא מנופה, מתמעט שיעור הקמח לאחר הניפוי ולכן יש להוסיף מעט כדי שלא יהיה שיעור מצומצם ותהיה הברכה לבטלה.

מקורות:

כידוע לשיטת הגר"ח נאה שיעור הפרשת חלה הוא מ1.66 ק"ג, וכן היה המנהג, וכפי שהעידו מרן הגרש"ז אויערבאך ומרן הגרי"ש אלישיב (עי' קובץ תשובות ח"ג לגבי שיעור פירצה בעירוב) וכן הוראת מרן הגר"ש וואזנר שליט"א [כפי ששמעתי מתלמידו הגרי"מ שטרן שליט"א] כיון שכך היה המנהג, ועי' ספר שיעורין של תורה למרן הגרי"י קנייבסקי שפלפל מדוע כך היה המנהג, אמנם ידועה שיטת החזון איש שצריך לברכה שיעור של 2.25 ק"ג, ויש מחמירים עוד יותר שצריך שיהיה דחוס ואז שיעורו 2.75 ק"ג, אך כאמור המנהג לברך כבר מ1.66.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכבוד הרב שליט"א!
    לכאורה שיעורי חכמים הם בנפח ולא במשקל וא"כ בקמח כבד יותר שיעורו יהיה גדול יותר ומדוע שלא יהיה הבדל בין הקמחים השונים?

  2. אכן יש הבדל בנפח בין קמח מלא לקמח לבן, כוס קמח מלא יש בה 125 גרם, ובכוס קמח לבן יש 140 גרם קמח. ומשום כך באמת יש למדוד כל קמח לגופו, הבסיס למדידת הקמח הוא (בשיעור המינימום) 2.32 ליטר ומכיון שבדרך כלל משקל הקמח הוא 2/3 ממים נוקטים שבקילו 600 כבר יש להפריש חלה, אמנם בקמח מלא יש להתחייב בפחות, ולכן יש למדוד 12 כוסות של 200 סמ"ק (שהוא בערך 2.32 ליטר) וממנו כבר להפריש חלה ולדעת רבים אף בברכה.