הדרך הראויה למצות עונה כשילדים בבית

שלום לכבוד הרב.
ברצוני לשאול מה ההנהגה הנכונה שבשעת היחוד איש ואשתו ,יש סיכוי סביר שאחד הילדים יקום ויבוא לחדר ההורים.
כמובן שהדלת נעולה ,אבל כשקורה מצב כזה זה מלחיץ את שני הצדדים.
הילד לא מבין מה פתאום הדלת נעולה כשבד"כ היא פתוחה.ואנחנו ממהרים לצאת אליו
וגם זה מלווה בכל מיני בעיות ….

תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

מובן כי ברשות הרבים זו לא ראוי לפרוס הדברים כשמלה,

אך בכדי לברור את ההנהגה המושכלת עלינו לתת את הדעת על כמה עקרונות בערך תוכנה וצורתה של מצות העונה, ועל פיהם יישקלו סדרי העדיפויות, ותן לחכם ויחכם.

1. עיקרה של מצות עונה היא התדבקות של הבעל והאשה כשדעתם מכוונת זה בזו ונפשם מיושבת עליהם לכוונת אהבה, מתוך שיחה ושמחה ופניות נפשית משאון החיים לחוות את עצמם . וזהו הנקרא בשפתינו "מצב של אינטימיות".

על פי עיקר זה, גינו רבותינו את מה שמכונה בגמרא "בני ט' מידות", שבחלקם סיבת הגנות היא מפני שאין דעתם מכוונת ומוכשרת למצב של אינטימיות. בני שכרות, בני ישינה, ועוד. (ראה נדרים כ: וטור אהע"ז כה) ואמרו בהם שהוולד פגום.

2. כמו כן נקבע בהלכה שיש לספר ולשחוק יחד להשיב נפשם ולהדביקה ע"י הדיבור ושאר ביטויים המקשרים ביניהם.

ולפיכך אסרו לדבר בדברים אחרים שאינן מעניין החיבור, "שמבטלים שמחתם ומסיחים דעתם" (שיטמ"ק נדרים כ:)

אכן , התירו את השיחה בנושאים אחרים, כשהם למטרת יישוב דעתם, וזהו מה שאמרו בגמרא "דצריך לרצוייה" .

3. מדין הצניעות, "אסור לשמש מיטתו בפני כל אדם " (שלחן ערוך רמ, ו) ובפני תינוק שאינו יודע לדבר מותר, אך ממידת חסידות יש מחז"ל שהבריחו הזבובים.

4.הגמרא בפסחים (מט) אומרת שהמשיא בתו לעם הארץ כאילו כופתה לפני ארי, עי"ש , שעם הארץ אינו ממתין כפי הנדרש, לא לפני מעשה ולא לאחר מעשה. (ראה מסכת נדה עא: מאי שכר פרי הבטן …)

למדנו:

1. אסור להכניס הילדים.

2. מותר להרגיעם בדברים, כדי ליישב דעת ההורים. (וראה עוד במעשה דרב ורב כהנא -נדרים כ:- שרב "דיבר" עם ר"כ..).

3.לא ראוי לבטל האופן השלם, -כמנהג תלמידי חכמים שבאות 4.

4.אם הדעת לא מיושבת, יקבלו שכר על הפרישה,על פי ידיעתם רצון והסכמת שניהם ושמחתם (כמובן רק אם אין חשש ז"ל), ויקבעו עונתם לעת אחרת.

בברכה מרובה

הרב אלעזר וולך

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. השאלה היא האם באמצע העיסוק במצוות עונה יפסיקו כדי להרגיע ילד בוכה , ו שוב יחזרו וימשיכו או להניח לילד לבכות דבר המבלבל אותם.

  2. השתדלתי לפרוס היריעה, ולשטוח את מגוון הערכים שיש להביא בשיקול, וסדר העדיפות. לגבי פירוש מפורט באתר, ובהכרעה המשתנה לפי האדם ולפי המצב, אמר החכם (משלי יג) "כל ערום יעשה בדעת וכסיל יפרש אולת"…
    בתקוה להבנה

  3. לא הבנתי למה אי אפשר להתעלם לכמה דקות מהילד שבוכה. כל עוד שזה לא מקרה חירום (ותינוק שהתעורר באמצע הלילה הוא לא מקרה חירום ושום דבר לא יקרה אם יחכו 5 דקות, כמו כן ילד ש"לא יכול לישון" יכול לחכות 5 דקות במיטה וב"ה שום דבר לא יקרה לו, במקרה והבית סגור והחלונות מסורגים וכו'), אז אפשר פשוט להתעלם. וד"ל.

    אולי בכלל התפיסה שלי בעייתית, וצריך לענות לילד ולא להתעסק בבן הזוג.
    אבל למעשה, אם שמים את הילד במקום הראשון אז אין סיכוי שיתווספו עוד ילדים למשפחה.
    כל זוג והשיקולים שלו.