מפני מה אשה פטורה מסוכה וחייבת בנר חנוכה

שלום
שאלתי למה אישה פטורה מסוכה וחייבת במצוות חנוכה נגיד בסוכה שהיא הייתה באותו הנס אבל גם בחנוכה היא הייתה בנס וגם הזמן גרמא בשתיהם יש ובכל זאת בחנוכה היא חייבת
תודה ..

תשובה:

שלום רב.

בסוכה אינה חייבת מכיון שזו מצוות עשה שהזמן גרמא רגילה, אך בנר חנוכה נשים חייבות כיון שגם הם היו באותו הנס כפי שאומרת הגמרא בשבת דף כג, וכפי שביארו ראשונים שם שגזרו היוונים על הבתולות הנישאות להיבעל להגמון תחילה, ועוד שעל ידי אשה נעשה עיקר הנס, שבתו של יוחנן שיכרה את ראש האויבים וחתכה ראשו ועל ידי כן ברחו כולם. ישנם מצוות נוספות שבהם אמרו חז"ל שאף שהם מצוות שהזמן גרמן נשים חייבות בהם, כדוגמת מצוות ד' כוסות וקריאת מגילה.

מקורות:

רש"י ור"ן שם, ותוספות במגילה ד,א וכן נפסק בטור סי' תר"ע.

ובטעם הכללי לפטור נשים במצוות עשה שהזמן גרמא, כתבו כמה ראשונים לבאר: לפי שהאשה משועבדת לבעלה, וצרכי הבית מוטלים עליה, ושמא באותו זמן תהיה עסוקה בעבודתה, ולכן משום שלום בית נפטרה מהמצוות (כן כתב האבודרהם סדר תפלות של חול עמוד כ"ה והכלבו סימן ע"ג). ובאגרות מש האו"ח ח,ד סי' מ"ט הוסיף בטעמם וכתב שסתם נשים בעולם אינם עשירות ועליהן מוטל גידול הילדים והילדות שהיא מלאכה היותר חשובה לה' יתברך ולתורה, וכך ברא השי"ת בטבע כל מין ומין מבעלי החיים שהנקבות יגדלו את הולדות ואף את מין האדם לא הוציא מן הכלל בזה, כיון שטבע הנשים מסוגל יותר לגידול הילדים, ולכן היקל עליהן שלא לחייבם בלימוד התורה ובמצוות עשה שהזמן גרמא.

הצטרף לדיון

תגובה 1