קניית לוטו בהלכה ובהשקפה, עשירות על חשבון עולם הבא

שלום לכם!!!!
רציתי לדעת האם מותר לנסות את המזל ונגיד לעשות לוטו/להשתתף באיזה הגרלה?
ואם זה מותר – האם בגלל הזכיה זה מוריד מהזכויות של אותו אדם?

תשובה:

מבחינה הלכתית – לאשכנזים מותר, גם לספרדים רוב הפוסקים מתירים, אבל הגר"ע יוסף שליט"א אוסר.

מבחינה השקפתית: לקנות מפעם לפעם כרטיס הגרלה אחת, מוגדרת כהשתדלות לפרנסה, שאם יש לו זכות להתעשר בדרך הטבע ואין לו זכות להתעשר בדרך נס, שהעושר יוכל להגיע בדרך זו. אבל לקנות באופן קבוע וכמויות גדולות, איננה דרך ראויה, לכלות את הכסף בדרך שלפי השכל ההפסד רב על הריווח ולהרגיל את עצמו לחיות בדמיונות שווא.

ישנם מצוות אשר אוכלים פירותיהם בעולם הזה והקרן קיימת לעולם הבא – כיבוד אב ואם וגמילות חסדים והבאת שלום בין אדם לחבירו ותלמוד תורה, אבל באבות דרבי נתן פרק ט כתוב "בזמן שאדם רואה מה שבידו מצליח אל יאמר בשביל שזכיתי נתן לי המקום מאכל ומשתה בעולם הזה והקרן קיימת [לי] לעולם הבא. אלא יאמר אוי לי שמא לא נמצאת לי לפניו אלא זכות אחד בלבד נתן לי מאכל ומשתה בעולם הזה כדי שיאבדני לעולם הבא". בכל מקרה אם משתמשים בכסף לעשיית מצוות ברור שלא מפסידים בעולם הבא.

מקורות:

עיין כאן.