איסור "לא תהיה לו כנושא" בעני שחי ברמת חיים נמוכה

לכבוד הרבנים שלום.
שאלתי היא – מהי ההגדרה של האיסור "לא תהיה לו כנושא"? אם הלווה מתעלם ולא משלם את חובו. (אני יודע שהלווה לא משופע בכסף רב אבל רמת החיים שלו הם לו מהנמוכים)

תשובה:

שלום רב,

בדרך כלל, גם מי שאין לו כסף מזומן יש לו דירה ומיטלטלין שעל פי הלכה הוא חייב למכור כדי להחזיר את החוב, כך שאם אינו רוצה למכור עליו ללוות ממקום אחר כדי לשלם וממילא אין איסור ללחוץ עליו.
על פי הלכה משאירים לאדם רק צרכים מינימאליים ביותר עבור עצמו ואשתו בלבד לשלושים יום. גם אדם שהוא עני ויש מצווה לתת לו צדקה, עדיין חייב להחזיר חובות. כדי להיפטר מלהחזיר חובות האדם צריך להיות כמעט חסר-כל. כמו כן, גם אדם שיש לו הרבה חובות אין איסור "לא תהיה לו כנושא" כל עוד שעדיין יש לו נכסים.

מקורות:

בשו"ע הרב הלכות הלואה סעיף יג כתב שאם יש ללוה יותר משיעור סידור אין איסור "לא תהיה לו כנושה". שיעור סידור מבואר בשו"ע חו"מ סי' צז סעיף כג. לעניין מזונות האשה עיין שם סעיף כד שלא משאירים כלל ועיין בסמ"ע שם ס"ק נז שבהלוואה ללא שטר בעדים יש להשאיר גם מזונות האשה.