מתי צריך לחזור כששכח לומר יעלה ויבוא בראש חודש

האם הרב יכול לעשות לי סדר לעניין יעלה ויבוא בראש חודש .. כשלא אמרתי יעלה ויבוא .. מתי חוזרים ומתי לא .. לא רק בתפילה גם לעניין ברכת המזון.. הבנתי שלא צריך לחזור בברכת המזון .. אינני יודע מה נכון או לא נכון.. ולעניין התפילה הבנתי שאם לא סיימתי את התפילה .. אני יכול לשמוע מהמקום שאני נמצא בו ולשמוע מהחזן ולהמשיך מהנקודה שעצרתי בה .. מה יהיה הדין בתפילה אחת בלא חזרה .. תודה ..

תשובה:

שלום רב.

בתפילת ערבית של ראש חודש אין צריך לחזור, וכן בברכת המזון, בתפילת שחרית ומנחה יש לחזור אם לא אמר יעלה ויבוא (וכן אם נסתפק אם אמר), ואם לא סיים את התפילה חוזר ל'רצה' ואומר כסדר התפילה הרגיל, ואם סיים את התפילה חוזר לתחילת התפילה. אם נזכר לאחר שסיים 'המחזיר שכינתו ל ציון' ולפני שהתחיל 'מודים' יאמר שם 'יעלה ויבוא' וימשיך ב'מודים'.

מקורות:

שולחן ערוך סי' תכ"ב סעיף א' ומשנה ברורה שם וסי' תכ"ד סעיף א'.